werkenbijlidl.be

Werken bij #TeamLidl
Vacatures Login Opslaan

Het verhaal van Laura

Hero_Laura_redesign_v1

Lidl Lady in de kijker: Laura staat haar mannetje bij team logistiek

 

Vertel eens, Laura, hoe kwam jij bij Lidl terecht?

Laura: “Vijf jaar geleden zwaaide ik mijn schoolloopbaan definitief vaarwel. Omdat ik graag met taal bezig ben, wou ik iets doen met veel sociale contacten. Een vriend van me was zo enthousiast over zijn job bij Lidl dat ik zelf ook eens naar de jobsite ging kijken. De vacature als administratief medewerker op de klantendienst trok mijn aandacht. Het leek me wel wat om dagelijks met klanten in gesprek te kunnen gaan. Uiteindelijk heb ik die job drie jaar met veel plezier gedaan.”

Image Richtext_2

Je groeide daarna door naar de afdeling logistiek. Iets helemaal anders. Wat trok je daarin aan?

Laura: “Ik was teamcoördinator geworden op de klantendienst, maar voelde me niet zo goed in die rol. Omdat er een job vrij kwam bij logistiek, stelde HR voor om daar eens te gaan luisteren. Eerst stelde ik me wat terughoudend op, want ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Bij logistiek dacht ik in de eerste plaats aan vrachtwagens laden en lossen. Gelukkig was er collega Jimmy om dat beeld bij te sturen. Hij legde de  werking van de distributiecentra uit en vertelde over de transportplanning, de koerierdiensten en de recyclagestromen. Toen is er toch een vonkje overgesprongen. Vooral de variatie in het werk vind ik plezant. Ik zie mezelf hier als een manusje-van-alles: het ene moment doe ik administratie en facturatie, het volgende moment ben ik aan het plannen en organiseren. Ik zoek dan bijvoorbeeld een oplossing voor de grote hoeveelheden karton die uit de filialen terugkeren, of ik regel een levering van productstalen voor de collega’s van de marketing.”

Laura_Foto 1

In de afdeling logistiek werken 9 mannen en maar 2 vrouwen. Hoe ervaar je dat?

Laura: “Op de klantendienst werkte ik in een volledig vrouwelijk team, dus de eerste dagen bij logistiek waren toch wel een aanpassing. (lacht) Ik was altijd voorzichtig geweest in mijn taalgebruik, maar mijn mannelijke collega’s hier deden net het tegenovergestelde. Ze zeiden direct waar het op stond en verbloemden niets. Die aanpak apprecieerde ik wel, ook al kwam het soms hard aan. Ze deelden hun mening ongezouten en ik moest niet op zoek naar een boodschap tussen de lijnen. Mijn eigen communicatiestijl is daardoor zeker directer geworden. Ik zeg niet meer ‘Mag ik eens een lepel, alsjeblieft’, maar wel ‘Schuif eens wat op’. (lacht) In ons team gaat het er los aan toe, waardoor ik me zeer op mijn gemak voel. Mijn omgeving merkte het ook al op. Ik loop minder gestresseerd rond en krop minder op. Deze stap is een leuke volgende stap in mijn Lidl-carrière.”

Wat is de uitdaging aan werken in een mannenteam?

Laura: “Het teveel aan testosteron? (lacht) Het cliché dat mannen competitiever zijn ingesteld dan vrouwen klopt echt wel. Dat heb ik hier al veel ervaren. En ik bedoel dat niet negatief. Als er doelstellingen worden gesteld, dan gaan mannen er echt voor. En ja, soms laat ik me al eens in hun enthousiasme meeslepen. Voor de teamgeest en de sfeer op kantoor zou ik de mannen hier niet meer kunnen missen. Tegelijk denk ik dat het goed is dat er ook een beetje vrouwelijke inbreng is, al was het maar om de mannen terug met de voeten op de grond te krijgen.”

Logistiek is een overwegend mannelijke wereld. Waarom zou jij de sector aan vrouwen aanraden?

“Er zijn best wel wat fysiek zware jobs binnen de logistieke sector, dus in die zin is het niet zo gek dat er minder vrouwen werken. Toch is het beeld van logistiek ook aan het veranderen. Het is een sector die groeit en waar meer en meer naar duurzame mogelijkheden wordt gezocht. Hoe kunnen we minder uitstoot realiseren? Hoe verkleinen we de afvalberg? Hoe brengen we het aantal kilometers terug? Dat zijn allemaal uitdagingen die ook vrouwen boeien. Ik zou zeggen, niet aarzelen en mee op de kar springen!”